Aşezare geografică

Comuna General Berthelot localizare pe hartă
Galerie foto

Comuna General Berthelot - Ţara Haţegului

Descriere

Comuna General Berthelot este aşezată în judeţul Hunedoara, în depresiunea „Ţara Haţegului” - un bazin de o admirabilă unitate geografică în partea de sud a Transilvaniei şi în colţul de SV al judeţului, înconjurat de brâul unor falnici munţi împăduriţi.

Ion Pop Reteganul scria despre acest ţinut: „În desele mele călătorii întreprinse în lungul şi latul scumpului nostru Ardeal, am căutat în câteva rânduri şi acea parte a lui care se numeşte Ţara Haţegului. Frumos e Ardealul fără măsură, dar în el mai frumos este tocmai acest colţ care din vechi şi până astăzi se cheamă aşa: Ţara Haţegului. Că, deşi e mică Ţara Haţegului, ea întruneşte în sine tot ce Ardealul are mai bun şi mai frumos; Ţara Haţegului se poate numi cu drept cuvânt un Ardeal în miniatură”. Din oraşul Haţeg porneşte spre vest o şosea ce străbate întreaga vale a Fărcădinului. Râul Densuşului se uneşte cu râul Hăţăgelului, formând râul Galbena, care, de la Tuştea până la Haţeg merge paralel cu şoseaua, iar de-a lungul lor se înşiruie pe o distanţă de 12 km trei dintre satele comunei: General Berthelot, Fărcădin şi Tuştea.

Comuna General Berthelot se găseşte la o distanţă de 5 km de oraşul Haţeg. Satele componente sunt situate la poalele munţilor Poiana Ruscăi şi pe partea stângă a râului Galbena. În zilele senine şi în nopţile cu lună se vede de aici şirul munţilor ce înconjoară Ţara Haţegului: spre Sud, cam la 18 km se ridică falnic Retezatul, la Nord-Vest, munţii Poiana Ruscăi, iar la Sud-Est, Parângul vine să completeze cununa. Comuna General Berthelot se învecinează la Vest cu comuna Răchitova, la Sud-Vest cu comuna Densuş, la Sud cu comuna Toteşti, iar la Nord-Est cu oraşul Haţeg.

actualizat: 29-11-2017   utilizator: 32